13 april 2023
Istock 1358908964

Niet thuis en toch je pakket ontvangen?

We kennen het allemaal wel, vol enthousiasme plaatsen we een online bestelling, om dan te constateren dat we net de dag van levering niet thuis zijn...

Nu werken de meeste post- en koerierbedrijven met afhaallocaties waar je je pakje dan kan gaan afhalen, of bieden ze het de volgende dag aan, waardoor je NOG een dag langer op dat langverwachte pakje moet wachten....

Of je kan er nu in veel gevallen voor kiezen toestemming te geven aan de koerier om het pakje op een ‘veilige plaats’ te leggen, waardoor het je in perfecte toestand opwacht wanneer je thuiskomt... of toch niet?

Is een ‘veilige plaats’ wel altijd zo veilig?

Indien u er als consument zelf voor kiest om gebruik te maken van deze dienstverlening van de postoperator, waarbij de uitreiker het pakje onbeheerd achterlaat op een plek die de gebruiker als 'veilig' heeft aangeduid, gaat de bewijslast bij niet-ontvangst over op uzelf.

Er zijn namelijk wel enkele risico’s verbonden aan het opgeven van zo’n locatie. Wat betekent immers een ‘veilige’ plaats, en waar hou je best rekening mee bij het opgeven van zo’n plaats?

De locatie die u kiest, is best gemakkelijk toegankelijk voor de pakjesbezorger, én uit het zicht van voorbijgangers.

Pexels Polina Tankilevitch 4440799

Verder is het ook héél belangrijk dat u rekening houdt met het grillige weer hier in België. Het is immers niet zo dat, omdat het zonnetje straalde bij het plaatsen van uw bestelling, of zelfs bij het uitreiken van het pakje door de pakjesbezorger, dat het droog blijft tot wanneer u thuis bent. De locatie moet uw pakje beschermen tegen de elementen. Ook tegen de eventuele loslopende huisdieren die weleens graag met een kartonnen doos spelen, kan u het pakket best beschermen.

Belangrijk is eveneens de keuze tussen een éénmalige neerzettoestemming of de toestemming om al uw pakjes te leveren op de locatie die u zelf koos. In het tweede geval zullen ook waardevollere pakjes op uw zelf gekozen locatie geleverd worden, indien u niet thuis bent. Evenals die pakjes die geleverd worden net nadat u op vakantie vertrokken bent.

Geeft u uw pakjeschauffeur toestemming om het pakje op een veilige plaats te leggen, betekent dit nog niet dat het pakje ook wel degelijk elke keer op deze plaats wordt uitgereikt.

Vindt de pakjeschauffeur zelf dat de locatie niet veilig genoeg is, mag hij het pakje immers weer meenemen. Ook bij bepaalde verzendwijzen is het niet toegestaan dat de postoperator de zending op zo’n veilige locatie achter laat.

Zijn er dan geen voordelen aan?

Tuurlijk wel! Indien u bij uw woning een plaats kan selecteren die alle risico’s in acht nemend, toch heel veilig is.

Buiten de tijdswinst en het gemak voor u, als bestemmeling, is er ook het voordeel voor het milieu wanneer alle pakjes meteen zouden kunnen uitgereikt worden bij de 1e aanbieding.

Verder moet je geen verlof nemen om thuis te zijn om je pakje in ontvangst te nemen, moet je niet zelf naar een afhaalpunt rijden om het te gaan ophalen als je de levering gemist hebt, en heb je je pakje zo snel mogelijk doordat je niet op een heraanbieding moet wachten.

Hou steeds rekening met de risico’s en weeg de voordelen af tegen de nadelen.

Wat als het toch mis loopt?

Je pakjesbedrijf contacteert je dat het pakje werd uitgereikt op de veilige plaats, maar je vindt het pakje daar niet.

Indien u het pakjesbedrijf toestemming geeft om het pakje op zo’n manier uit te reiken, vermelden de algemene voorwaarden doorgaans dat ze niet aansprakelijk zijn als het pakje na de uitreiking verdwenen is, of beschadigd is.

Neem in een dergelijk geval onmiddellijk contact op met uw afzender. Een extra moeilijkheid kan zijn dat de afzender u niet wenst te vergoeden aangezien de tracking vermeldt dat het pak bij u uitgereikt werd.

Uiteraard kan u in zo’n geval bij ombudsman poste terecht, zodat wij kunnen tussenkomen. Op basis van een onderzoek en bemiddeling wordt bekeken of er toch redenen zijn om een compensatie te verdedigen bij het postbedrijf voor uw verdwenen pakket.

Wij adviseren als ombudsdienst bestemmelingen om goed op te letten voor alle risico’s, een afweging te maken tussen de voor-en nadelen, en ook steeds de kleine lettertjes van de vervoersvoorwaarden te lezen, alvorens u intekent op zo’n extra aangeboden diensten.